Svineheld?

Jeg blev født på en mark. Hytten, hvor jeg så dagens lys, var blot en simpel trækonstruktion med en åbning, som mor lige kunne klemme sig ind ad.

Sådan starter Lars Holmgaard Jørgensens lille biografiske roman om Syvs korte liv.

Syv bliver, heldigt nok, født som et økologisk frilandssvin, men så hører romantikken også op, som manden med traktoren, Kasper, forklarer den besøgende journalist, der vil vide, om frilandssvinene nu også bliver slagtet på en mere "human" måde.

Syv er et usædvanligt svin, der ikke blot kan forstå, hvad mågerne skræpper. Han hører, forstår og behersker vores sprog. Og er nysgerrig, vil vide, hvad der sker udenfor grisenes lilleverden, f.eks. med nabohyttens småsvin, der en dag forsvandt. Når han stiller "svære", metafysiske spørgsmål, slutter mors svar som regel med et ja, så kammer vi et andet sted hen.

Syvs spørgsmål og hans oprør bliver begyndelsen til et usædvanligt liv som mediedarling, der kulminerer da dyreaktivister vil befri ham. Til sidst længes han blot efter at komme tilbage til svinene på gården, til hjemstavnen på “Kaspersminde".

 

Lars Holmgaard Jørgensens Svineheld? er en lille, skarp, humoristisk roman, der stiller spørgsmål. Gudskelov er svinet Syv ikke synderligt politisk korrekt, så ingen er så heldige - skal vi sige svineheldige - at gå ram forbi.