mig

Lars Holmgaard Jørgensen voksede op i Hammer Bakker, på åndssvageanstalten Vodskov i Hammer Bakker. Det har han skrevet en fortryllende roman om. Om sit liv med familien og de åndsvage i bakkerne.
 
Bøgeskovene i Bakkerne skjuler diskret Anstaltens seksogtyve rødstensbyggede afdelinger, og hvis en intetanende fremmed besøger Vodskov nedenfor Bakkerne, vil hun eller han ikke opdage, at et stykke hjerteskærende danmarkshistorie gemmer sig lige nord for den tværgående Tingvej i udkanten af bakkerne. 
 
De eksilerede blev betegnet som åndssvage, og åndssvaghed dækkede en bred palet af betydninger gennem anstaltens knap halvfjerds aktive år. Nogle var svagt begavede, andre var promiskuøse, andre igen kriminelle – alle var de til besvær. Samtidens medicinske tænkning var præget af eugenik og tilsagde, at disse afvigende mennesker skulle afsondres, og samfundet skulle sikre sig, at de ikke formerede sig.

Han danse som en adelsmand Året er 1763. Det knager i det gamle samfunds fuger. Men adelen og hoffet sidder solidt på magten.

Den unge Niels Krejme arbejder for fæstebonden Aksel. For at slippe for militærtjeneste involverer Niels Krejme sig i et farligt rænkespil rettet mod ingen ringere end kong Frederik den Femte.

Men komplottet har flere deltagere end først antaget, og da en adelsmand myrdes for øjnene af kongen, hænger Niels Krejmes liv pludselig i en tynd tråd.

Men Frederik den Femte kan også smede rænker.

Svineheld?

Jeg blev født på en mark. Hytten, hvor jeg så dagens lys, var blot en simpel trækonstruktion med en åbning, som mor lige kunne klemme sig ind ad.

Sådan starter Lars Holmgaard Jørgensens lille biografiske roman om Syvs korte liv.

Syv bliver, heldigt nok, født som et økologisk frilandssvin, men så hører romantikken også op, som manden med traktoren, Kasper, forklarer den besøgende journalist, der vil vide, om frilandssvinene nu også bliver slagtet på en mere "human" måde.

Syv er et usædvanligt svin, der ikke blot kan forstå, hvad mågerne skræpper. Han hører, forstår og behersker vores sprog. Og er nysgerrig, vil vide, hvad der sker udenfor grisenes lilleverden, f.eks. med nabohyttens småsvin, der en dag forsvandt. Når han stiller "svære", metafysiske spørgsmål, slutter mors svar som regel med et ja, så kammer vi et andet sted hen.

Syvs spørgsmål og hans oprør bliver begyndelsen til et usædvanligt liv som mediedarling, der kulminerer da dyreaktivister vil befri ham. Til sidst længes han blot efter at komme tilbage til svinene på gården, til hjemstavnen på “Kaspersminde".

Pigen på pudderdåsenEn mand sidder i sit fyrtårn i den svenske skærgård og skriver til sin sagfører som er hyret til at forsvare ham, såfremt der gøres alvor af et sagsanlæg som følge af at manden har solgt sin ungdoms kærlighedshistorie til formiddagspressen. Han har svært ved at håndtere den overraskende voldsomme reaktion på afsløringerne; mest af alt frygter han at hans ungdoms elskede Pia, som med årene er blevet en feteret filmstjerne på hollywoodniveau, skal komme efter ham med bål og brand.

DansemusenStedet er Åndssvageforsorgens Center V i Hammer Bakker ved Vodskov i Vendsyssel. Tiden er 1960’erne, hvor så mange forhold ændredes for den store gruppe af medborgere, som dengang bar betegnelsen ”åndssvage”, og som for størstepartens vedkommende var samlet på gigantinstitutioner; anstalter som den i Hammer Bakker.

Her skriver Lars en text